Loading...
Giriş Yap Hesap Oluştur ÜCRETSİZ İLAN VER

Müşteri Hizmetleri / (0312) 252 14 15

Muvafakatname Nedir ? Nereden Alınır ve Örneği

Anasayfa Yazılar Muvafakatname Nedir ? Nereden Alınır ve Örneği
Sevdiklerinizle Paylaşın

Muvafakatname Nedir ? Nereden Alınır ve Örneği

Muvafakatname Nedir? Nereden Alınır ve Örneği


Muvafakatname Nedir?


Kamuoyunda izin belgesi olarak lanse edilen muvafakatname nedir, muvakafatname ne anlama gelmektedir? İşte 'muvafakatname nedir' sorusunun yanıtı...


''İlgili merciler tarafından istenen muvafakatname belgesi ne gibi koşullarda gerekli olur? Muvafakatname nasıl hazırlanır?'' gibi sorular vatandaşın sıklıkla sorduğu sorular arasında yer alıyor.


Muvafakatname, gerekli durumlarda ilgili merciler tarafından vatandaştan istenen bir izin belgesi olarak tanımlanıyor. Muvafakatname sözcüğü sözlükte ''Herhangi bir konuda izin alınması gerekilen kişiden izin verildiğine dair üzerinde gereken bilgilerin yazılı olarak bulunduğu belge'' olarak geçiyor.


Muvafakatname, başka bir tanımla; Bireyin, şahsı dışında başka bir özel veya tüzel kişiyi, üzerindeki haklar ve izinler kapsamında yetkilendirilmesini sağlayan ve söz konusu şahsın özel bir kabul, yetki ya da izin belgesini ifade etmektedir.


Bir emlak ve gayrimenkul terimi olarak muvafakatname, Türk Medeni Kanunu kapsamında, bir kişinin yaşadığı evi satmak istediği zaman eşinden kesinlikle alınması gereken, iznin alınmaması durumunda taşınmaz satışını geçersiz kılan önemli bir belge olarak karşımıza çıkıyor.


 

Muvafakatname nereden alınır ?

Muvafakatname, noterlerden alınabilir. Buna ek olarak, halihazırda bulunan bir muvafakatname yine noterlerde düzenlenebilir.



Muvafakatnamenin istendiği durumlar neler ?


Noterlerden temin edinilen muvafakatname genellikle aşağıdaki durumlarda ilgili kurumlarca talep edilir :


  • Evli olan birey, yaşadığı evi satmak istediğinde mutlaka eşinden muvafakatname alması gerekir.



  • 18 yaşın altında olanlar herhangi bir spor kulübünde, ilgili spor faaliyetlerini icra edebilmesi için ailesinin iznini içeren muvafakatname istenir.



  • Meskun mahallerde aynı parsel içerisinde ya da apartman altında ki gayri sıhhi müessese açılışlarında ya da müzikli, içkili mekan açılışlarında da ilgili belediyelerce istenilen bir belgedir.



  • Miras yoluyla bir taşınmazın ya da taşıtın devir teslim işleminde devralan 18 yaşın altında ise muvafakatname istenir.



  • Boşanmış ebeveynler, çocukları için pasaport almak istediğinde çocuğun velayetinin kimde olduğuna bakılmaksınızın muvafakatname şart koşulur.



  • Konut kredi kullanımlarında bazı bankalar tarafından kredi kullanan müşterilerinin eşlerinden kredi muvafakatnamesi talep edilmektedir. Bankalar Kredi Muvafakatnamesini almadan kredi ödemesini yapmamaktadırlar.

        


  • Gayrimenkullerin alım satım işlemlerinde


Muvafakatname için gerekli evraklar;

Muvafakatnameyi noterde hazırlayarak düzenleyebileceğiniz gibi hazırlanmış muvafakatnameyi noterde düzenleyerek onaylatmanız mümkündür. Birden çok farklı işlem için gerekli olan muvafakatnamede farklı belgeler gerektiğinden kimliğiniz ile notere başvuruda bulunmanız halinde gerekli evrakları öğrenebilirsiniz.



Muvafakatname ücreti ne kadar?

Muvafakatname noterlerden ücretleri mukabilinde temin edilebilen bir belgedir. Noterlerin 2022 yılı ücret tarifesine göre  “Muvafakatname ücreti”  yaklaşık olarak 200 TL ile 350 TL arasındadır. Eklenen kelimelere göre ücret değişkenlik gösterebilir.



Muvafakatname emniyetten alınır mı?

Noter' den alınan bu belgeyi, bulunduğunuz bölgenin emniyet müdürlüklerinden de almanız mümkündür. Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şubesinden alınan muvafakatname ücretsizdir. Birçok vatandaş bu belgenin Emniyet Müdürlüğün' den alınabildiğini bilmemektedir. Emniyetten alınan muvafakatnamenin tek dezavantajı çok sıra beklemektir. Birçok vatandaş işin aciliyetinden sıra beklememek adına ücreti karşılığında noterden muvafakatname almaktadır.



Muvafakatname süresi

Bunun yanında muvafakatname geçerlilik süresi; süresiz olarak düzenlenebildiği gibi, belli bir tarih için de düzenlenebilir. Muvafakat name belgeleri Türkçe düzenlenebilir ve gerektiğinde yabancı dilde de hazırlamak mümkündür.


Muvafakatname nasıl yazılır? 

Birden çok resmi işlem için istenen muvafakatname örneklerini tek başlık altında inceleyelim.


  • Muvafakatname tek tip olmasına ve noter huzurunda onaylanmış olması gerekir.


  • Başvuru sahiplerinin isimleri, adresleri, muvafakatnamenin konusu net şekilde açıklanmalı ve tarihler belirlenmelidir.


  • Eğer 18 yaş altı çocuklar için alınıyorsa, ebeveynlerin ıslak imzası muhakkak olmalıdır.


  • 18 yaş altı çocuklar; eğer yurtdışına tek bir ebeveyn ile gidecekse, diğer ebeveynin de izni olmalıdır. Anne boşanmış ve çocuk tek başına yurtdışına çıkacaksa, her iki ebeveynin de imzasının olması gerekir.


  • Eğer ebeveynlerden biri ya da her ikisi de ölmüş ve yasal vasi varsa, ölüm belgelendirilmeli ve yasal vasinin evrakları sunulmalıdır.


  • Muvafakatname belgesinde 18 yaş altı çocukların; yalnız seyahat etmeye izni var, ebeveynleriyle seyahat edebilir ya da üçüncü başka bir şahısla seyahat edebilir gibi ibarelerin olmasına dikkat edilmelidir.


  • Muvafakatnamelerin herhangi bir süresi olmadığı gibi; ikinci bir idari işlemle iptal edilme özelliği bulunur. Ancak muvafakatname içinde herhangi bir tarih belirlenmişse, muvafakatname bu tarihler arasında geçerlidir.


  •  Arazisini bir başkasının kullanımına izin veren mülk sahibinin düzenleyeceği muvafakatnameye, muvafakatname 1 belgesi denilir. Örneği;


Belge Tipi (Tapu/Keşif) : ..............

Arazinin Bulunduğu Yer (İl-İlçe-Bucak-Köy) : ..............

Mevkisi : ..............

Ada No : ..............

Parsel No : ..............

Toplam Alan (m2) : ..............

Hissedarı olduğum yukarıda özellikleri yazılı arazimi ..../..../.... tarihinden ..../..../.... tarihine kadar tarımsal amaçlı olarak kullanmak üzere aşağıda bilgileri bulunan hissedarımıza/müştereğimize muvafakat veriyorum. .... /..../....

Muvafakat Veren Hissedarların

Adı Soyadı: ..............

TC Kimlik No : ..............

Baba Adı : .............

Doğum Tarihi : .............

Hisse Oranı : .............

Hisse Miktarı (m2) : .............

İmza:

Muvafakat Alan Hissedarın

Adı Soyadı :

TC Kimlik No:

Kendi Hisse Oranı :

Kendi Hisse Miktarı (m2) :

Parselde Kullanacağı Toplam Hisse Miktarı (m2) :

İmza:

Yukarıdaki bilgilerin doğruluğu tasdik olunur. ……/……/……

…………… …………… Köy/Mahalle Muhtarı

Adı Soyadı

İmza/Mühür

…………… …………… Aza

Adı Soyadı

İmza/Mühür


Not: Emlak literatüründe ise muvafakatname; bir kimsenin oturduğu evi satmak istediğinde eşinden alması gereken belgeyi ifade eder. Medeni Kanuna göre bu belge olmadığı takdirde yapılan herhangi bir satış geçersiz kılınır. Bu işlem için söz konusu muvafakatnameler noterde düzenlenebilir.


Güncelleme 15.06.2022 Çarşamba

Hemen ücretsiz ilan verin, kısa sürede alıcı bulun. ilanarat.Com

Ücretsiz İlan Ver!

Hemen
İlan Başvurunuzu
Yapın.

Danışmanlarımız
Başvurunuzu
İncelesin.

İlanınız
Tüm Ağımızda
Ücretsiz Yayınlansın!

Emlakçıdan veya Sahibinden Gayrimenkul ilanları için, Türkiye'nin Emlak İlan Sitesi ilanarat.Com

Copyright © 2021 Her hakkı saklıdır. ilanarat.Com