Kimler emlak vergisinden muaf tutulur
Kimler Emlak Vergisinden Muaf Tutulacak?
Bilindiği üzere taşınmaz sahibi olan kişiler belirli kriterleri taşımaları durumunda emlak vergisi ödemekle yükümlüdür. Konut ve iş yeri sahiplerinin yanı sıra arazi ve arsa sahiplerinin de emlak vergisi ödemeleri gerekir. Kiracılarda ise bu vergiyi ödeme yükümlülüğü taşınmaz sahibine ait oluyor. Yani taşınmazı kiralayan kişi değil de taşınmazın sahibi olan kişi emlak vergisini ödemekle yükümlü tutuluyor. Ayrıca emlak vergisi muafiyet dilekçesi örneğini daha önce ki makalelerimiz arasında paylaşmıştık incelemek isterseniz linke tıklamanız yeterlidir.
Emlak vergisi muafiyet dilekçesi örneği
Kimler Emlak Vergisi Muafiyeti Hakkından Yararlanabilir?
Aşağıda yer alan listede yer alan kişiler başka bir taşınmaza sahip olmamaları ve sahip oldukları konutlarının 200 metrekare büyüklüğü geçmemesi halinde emlak vergisi ödemekle yükümlü tutulmamaktadır.
- Emekli maaşından başka hiçbir geliri olmayan emekli ve tek evi olanlar
- Şehit yakınları
- İntifa sahibi olup, bir tek meskeni olanlar
- Dul ve yetimler
- Ev hanımları
Kimler Emlak Vergisi Ödemez?
Emlak vergisi istendiği takdirde peşin olarak Mart, Nisan ya da Mayıs ayı içerisinde ödenmektedir. İki taksit halinde ödeme imkânı da sunulan emlak vergisi ödemeleri taksitli olarak yapılacaksa ikinci ayın taksit tutarı Kasım ayının sonuna kadar ödenmelidir. Ancak bazı durumlarda emlak vergisi muafiyeti uygulanmaktadır. 2020 yılında emlak vergisi ödemesinden muafiyet hakkı kazanan kişiler hiçbir geliri olmadığını belgeleyebilmeleri durumunda emekli, gazi, engelli, şehitlerin dul ve yetimleri olarak sıralanmaktadır. Emlak vergisi muafiyeti için taşınmazın konut olarak kullanılması ve toplam yüz ölçümünün 200 metrekare sınırını aşmaması şartları da bulunmaktadır.
Sahip olduğu tek evi kiraya verip, başka bir evde kirada oturanlar ise vergiden muaf tutuluyor. Ancak tek evini kiraya verip başka bir evde kira ödemeden oturanlar vergiden muaf tutulmuyor.
Değerin binde 2'si
Ortaya çıkan rakam üzerinden, gayrimenkulün türüne (mesken, işyeri, arsa, arazi) göre belirlenen oranlar hesaplanarak, vergi bedeli bulunuyor. Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2, büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak belirleniyor.
İşyerleri için büyükşehirlerde binde 4, diğer illerde binde 2, arsalar için büyükşehirlerde binde 6, diğer illerde binde 3, araziler için büyükşehirlerde binde 2, diğer illerde binde 1 olarak hesaplanıyor. Bu şu şekilde açıklanabilir:
Büyükşehirde yer alan konut için örnek ;
Evin 2019 yılına ait emlak vergi değeri: 130 bin TL 2019 yılına ait yeniden değerleme oranının yarısı: (yüzde 22.58/2): Yüzde 11.29
Meskenin 2020 yılı emlak vergi değeri: 144 bin 677 TL
Bin liraya kadar olan kesirler dikkate alınmadığından, verginin tahakkukunda esas alınacak emlak vergi değeri: 144 bin TL
Bu değerin binde 2’si: 288 TL
Nereye ödenmeli?
Emlak Vergisi taksitleri gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyeye ödenebiliyor. Eğer ilçe belediyesi ‘e-belediye’ sistemini kullanıyorsa, ödemeler internet üzerinden online bir şekilde de yapılabilir.
Gecikme cezası var
Emlak Vergisi borcu olup olmadığını sorgulamak ve teyit etmek için, bu işlemleri belediyelerden veya e-Devlet aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) sunduğu İnternet Vergi Dairesi hizmeti işlemleri bölümü kullanılabilir. Emlak Vergisi’nin ilk ve ikinci taksidi mutlaka belirlenen süre içinde ödenmeli. Gecikme durumunda yüzde 2 faiz uygulanıyor.
Mahalle olan köy 2022'ye kadar muaf
Büyükşehir yasasıyla mahalleye dönüşen ve tüzel kişiliği kaldırılan köylerde Emlak Vergisi tahsili 2022 yılı sonuna kadar ertelenmişti. Yani, bu köylerde yaşayanlar da Emlak Vergisi’nden muaf tutuldu.
Ev alırken sorun
Satın alınan gayrimenkulün Emlak Vergisi borçları ödenmeden tapuda satış verilemiyor. Bu sebeple gayrimenkul alırken, Emlak Vergisi borcu olup olmadığını araştırmak gerekli. Gayrimenkulün satıldığı yıla ait Emlak Vergisi ise satıcı tarafından ödeniyor. Tapu da istenen belgeler içinde yer alan Rayiç Bedel Belgesi borç ödendikten sonra alınabiliyor. Haliyle tapuya bu belgeyi verebilmek için satıcının ilgili belediyeye ait olan bütün borçlarını ödemesi gerekmektedir. Alıcının mükellefiyeti, bir sonraki sene başlıyor. Örneğin bu sene bir ev alırsanız, bu yılın vergisi satıcının sorumluluğunda, 2021 yılından itibaren ise vergiden ev sahibi sorumlu. Ayrıca tapu devri için istenen belgeleri öğrenmek isterseniz tıklamanız yeterli. Tapu devri için istenen belgeler
İade alabilirsiniz
Muaf olduğu halde Emlak Vergisi ödeyenler, yersiz ödemenin iadesi için belediyelere itiraz ederek geriye dönük 5 yıllık Emlak Vergisi’nin ödemesini talep edebilir. Bunun için belediyenin emlak birimine "düzeltme dilekçesi" verilmesi gerekiyor.
11.11.2020 Çarşamba